Ce îi așteaptă pe turiștii care vor opri pe Transfăgărășan pentru a hrăni urșii: „Echipele mixte de control vor putea da câte două amenzi”

Ce îi așteaptă pe turiștii care vor opri pe Transfăgărășan pentru a hrăni urșii: Echipele mixte de control vor putea da câte două amenzi
Publicat: 03/09/2024, 15:50

Turiştii care vor opri pe Transfăgărăşan – pe tronsonul cuprins între Valea lui Stan şi Valea cu Peşti – pentru a hrăni urşii care ies la marginea şoselei nu vor mai scăpa nepedepsiți. Mai exact, aceștia vor primi amenzi atât din partea Jandarmeriei, cât şi din partea Poliţiei, o dată pentru că dau mâncare animalelor, iar a doua oară pentru că opresc pe drumul naţional.

Scopul acestei decizii, susțin specialiștii, îl reprezintă prevenirea incidentelor provocate de urșii-cerșetori, dar care se pot transforma în tragedii, deși intenția de a hrăni animalele poate fi una salutară.

Reamintim și de cazul Dianei, adolescenta al cărei trup neînsuflețit a fost găsit într-o râpă din Bucegi, după ce a fost atacată de un urs, și care a murit din cauza traumatismelor suferite, în urma căzăturii în râpă, de la o înălțime de 200 de metri.

  • Hrănirea animalelor sălbatice reprezintă, potrivit legii, contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 şi 1.500 de lei.
  • Şoferii care opresc pe Transfăgărăşan riscă, de asemenea, sancţiuni de 2-3 puncte amendă (290-435 de lei) şi 2 puncte de penalizare pentru oprire neregulamentară, în timp ce staţionarea neregulamentară se sancţionează cu 4-5 puncte amendă (580-725 de lei) şi 3 puncte de penalizare.

„Pentru prevenirea unor noi incidente provocate de urşii-cerşetori, pe o porţiune de aproximativ 15 kilometri”

Măsurile au fost anunţate de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, instituţie care arată că a cerut sprijinul Jandarmeriei Române şi Direcţiei Rutiere din cadrul Poliţiei pentru a-i descuraja pe turiştii care opresc să hrănească animalele sălbatice.

”Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a cerut sprijinul Jandarmeriei Române şi Direcţiei Rutiere, pentru prevenirea unor noi incidente provocate de urşii-cerşetori, pe o porţiune de aproximativ 15 kilometri, de pe Transfăgărăşan. Astfel, echipele mixte de control vor putea da câte două amenzi contravenienţilor, o dată pentru hrănirea urşilor şi, separat, pentru staţionarea pe drumul naţional”, transmite, marţi, printr-un comunicat, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM).

„În cursul anului 2023, au fost încheiate 260 de procese-verbale, pentru astfel de incidente”

Instituţia precizează că a făcut această solicitare ”ca urmare a numărului tot mai mare de incidente în urma cărora Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin intermediul ANPM şi Agenţiilor judeţene pentru Protecţia Mediului (APM), trebuie să plătească despăgubiri de sute de mii de lei, pentru pagubele sau vătămările provocate de animalele sălbatice, celor care se opresc să le hrănească.”

”În cursul anului 2023, au fost încheiate 260 de procese-verbale, pentru astfel de incidente, doar în judeţul Argeş, în sumă totală de 509.158 de lei. Mai mult decât atât, în acest an, numărul proceselor-verbale încheiate în urma unor incidente de acest fel a ajuns la 68, iar valoarea totală a sumelor care trebuie achitate de statul român este de 236.872 de lei.

Dar, până la rezolvarea problemei, este nevoie ca oamenii să înţeleagă faptul că nu fac niciun bine animalelor, turismului sau bugetului de stat, staţionând în zonele respective şi apropiindu-se de aceste animale, în ciuda pericolului iminent de atacuri”, precizează ANPM, potrivit News.ro.

România are 8.000 de urși, relocarea nu mai dă rezultate

După estimările specialiștilor, în România sunt acum 8.000 de exemplare de urși. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, spune că, dincolo de această cifră, „care este extraordinar de mare, vedem în fiecare zi câte o știre cu un urs, fie că a ajuns într-un sat, fie că a ajuns într-un oraș, fie că e pe Transfăgărășan sau a generat o tragedie precum precum cea de la Bușteni.”

„Este cert că avem o problemă cu populația de urși din România. Este și motivul pentru care am pus pe masa Comisiei Europene, anul acesta, la Consiliul de Mediu, un document prin care am solicitat serviciilor Comisiei să constate că populațiile de urs din România trebuie gestionate într-un fel sau în altul.

Am să propun colegilor din minister și am să vin foarte repede cu un proiect de lege pe care l-am mai în enunțat, care nu spune altceva decât că un urs care se apropie la o distanță – pe care o s-o stabilim, că-i un kilometru, că sunt doi sau trei – de orice așezare umană, e un urs care trebuie gestionat, pentru că pune în pericol viața oamenilor. Dacă ucide, înseamnă să fie împușcat sau eutanasiat, pentru că am constatat că metoda relocării, pe care o tot aplicăm, nu dă niciun fel de rezultate”, a precizat ministrul.

CITIȚI ȘI:

Preşedintele Consiliului Județean Harghita s-a trezit cu ursul în curte. Cum a fost surprins animalul: „Treziţi-vă la Bucureşti!”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un american, surprins de viața din România: „Frate, am învățat că SUA sunt doar o...
Prințul Harry vrea să se întoarcă acasă! S-a gândit deja la un plan, ca să-și...
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de...
Lecția pe care România și NATO trebuie să o învețe din experiența Ucrainei. Expert: „Asta...
ULTIMA ORĂ! Fostul preot Visarion Alexa, condamnat la închisoare!
Ce prevede doctrina nucleară a Rusiei și de ce vrea Putin să o schimbe după...
Meteorologii Accuweather anunță primele ninsori în România. Orașul în care va cădea prima zăpadă
Una dintre cele mai bune gimnaste, însărcinată pentru prima dată! Și-a etalat burtica pe internet
Nor de praf din deșertul Karakum deasupra României până joi noapte. Avertismentul meteorologilor
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă...
Pisica Vasi ar fi fost găsită! Oana Zăvoranu intervine, și ea, în cazul mascotei aeroportului...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce se întâmplă dacă nu plătești amenda de parcare? În cât timp se prescrie sancțiunea
Ucraina: Eşecul arestării lui Putin în Mongolia, o „lovitură grea” dată Dreptului
Fructul pe care să NU-L mănânci dacă iei medicamente!
Adio, maestre! Marele actor și cântăreț s-a stins. România se roagă pentru sufletul lui
Praf din zona deşertului Karakum, deasupra României. Meteorologii sunt în alertă
Motivul pentru care Adrian Minune a fost dat jos de pe scenă în timpul unui...
Unde sunt, de fapt, Alexandra și Luiza. Monstrul din Caracal a spus totul!
Monica Pop a făcut destăinuiri despre cum o joacă era să se sfârșească tragic în...
Motivul pentru care Vlad Pascu a fost transferat la o clinică medicală: ”Îmi doresc este...
BANCUL ZILEI. Gheorghe: - Socru-meu și-o făcut operație de schimbare de sex!
Cum vrea un start-up să vândă lumină solară noaptea?